For 3. år i træk, har jeg arrangeret, med hjælp fra forældrerådet, en sheltertur for min søns klasse (nu 3.) – for både elever, søskende og forældre. Der var været rigtig god opbakning til alle turene, hvor vi tager en enkelt overnatning i det fri. Vi laver bl.a. bålmad, griller skumfiduser og samles ved bålet og synger sange fra elevernes sangmapper. Det er blevet en succes som både elever og forældre glæder sig til.
I år forslog jeg at vi skulle slagte kyllinger, plukke og rense dem og til sidst grille dem over bålet. Jeg synes det giver god mening at lære børnene, hvor maden kommer fra. Alle bakkede op om projektet – også klassens lærere, som formidlede fra-jord-til-bord-processen inden turen.
Drengene og jeg kørte ud på Djursland og hentede 5 kyllinger af racerne plymorock og brahma, som gik rundt og hyggede sig i en stor hønsegård med træer og masser af plads. Som bonus fik vi også nogle friske æg med hjem.
Shelterturen var blevet annonceret i god tid, så både elever og forældre havde tid til at forholde sig til tanken om, at vi skulle slagte kyllinger og grille dem over bålet. Jeg blev mødt af et par elever som gav udtryk for, at de i hvert fald ikke skulle smage de grillede kyllinger.
På selve dagen kom de samme elever hen og sagde, at de gerne ville være med til at plukke kyllingerne og smage dem, når de var tilberedt.
Vi var 2 forældre, som slagtede kyllingerne. Forud for slagtningen introducerede jeg børnene samt forældre for slagtningens og tilberedningens processer, og hygiejnen omkring disse.
// Friskslagtede grillkyllinger
5 levende kyllinger
Kogende vand
Saften fra 4-5 appelsiner
Olivenolie
Salt & peber
Vi huggede hovederne af kyllingerne med en økse. Vandet til skoldning var klar. Kyllingerne blev dyppet kort i det varme vand, hvorefter de blev plukket og renset. Efter et snit ved anus, kan man grave indvoldene ud med hånden.
Kyllingerne skal skoldes og plukkes Foto: Michael Dinensen
Spiserøret var blevet løsnet inden, så til sidst kunne man forsigtigt trække det ud sammen med indvoldene. Eleverne og et par kyndige mødre hjalp med plukningen. De plukkede kyllinger blev skyllet grundigt for blod og blev svitset kort over bål for at brænde eventuelle dun væk.
Børnene fulgte nysgerrigt med i processen og flere hjalp med at plukke kyllingerne Foto: Michael Dinensen
Jeg havde gjort et spyd klar til de 5 kyllinger – en tyk kæp (ca. 6-7 cm i diameter), sådan at kyllingerne sad godt fast og ikke roterede rundt om spyddet, når de skulle vendes over bålet. Barken blev snittet af og spyddet kom hurtigt ind over flammerne og lige brændt af kort.
Vinger og lår blev fikseret tæt på kroppen. Foto: Jan Kejser
Kyllingerne blev monteret med madsnor. De kan godt være lidt svære at få på det tykke spyd, men så kan man forsigtig banke bagenden af spyddet i jorden og på den måde få kyllingen på. Vinger og lår blev fikseret tæt til kroppen med madsnor.
Spyddet med kyllinger blev placeret ca. 80 cm over bålet, så de blev langtidsstegt. Hvis de hænger for tæt, kan man risikere at branke dem uden på mens de stadig er rå inden i. Jeg havde banket 2 spidsede kæppe ned i jorden på hver side af bålet så de krydsede hinanden og formede et “V” i toppen. De blev fikseret med snor, så de var stabile nok til at spyddet med kyllingerne kunne lægges på.
Kyllingerne fik ca. 2 timer og blev roteret jævnligt mens de fik hældt frisk appelsinsaft samt olie ud over sig for at give smag og sprødt skind. De blev også drysset med salt & peber. Det duftede fantastisk og vores tænder begyndte at løbe i vand, da de blev gyldne, sprøde og fedtet begyndte at dryppe ned i gløderne.
Da stegetermometeret viste 72 grader, blev kyllingerne taget af bålet og fik lov at hvile 15 min, før de blev parteret.
Kyllingerne var møre, saftige og med sprødt skind. Og blev spist med stor velbehag – også af de elever som på forhånd, havde meldt ud, at de ikke ville smage. Perfekt. Og givende oplevelse at vise processen fra jord-til-bord.
Der er noget fascinerede og dragende ved bål og ikke mindst bålmad. Det, at være er ude i naturen, få varmen fra bålet, få røg i øjnene, og duften fra maden, er fantastisk. Det synes klassen heldigvis også – og er derfor blevet en årlig tradition.
Det bliver spændende, hvad vi finder på at lave over bål næste år.