Thai inspireret sommerkrabbebisque over bål

Jeg har længe ville lave en krabbebisque. En bisque er en skaldyrssuppe, som er absolut en af mine farvorit supper. Tanken om at tage børnene med ned på havnen og fange  en masse strandkrabber en varm sommerdag, lave krabbebisquen over bål på stranden, mens børnene bader, var fantastisk. Det kan næsten ikke blive mere autentisk – processen fra bund til mund. Og så er det bare super hyggeligt og kvalitetstid på samme tid.

Kristoffers klassekammerat Terkel og hans far, Asger var klar på en tur på træskibshavnen og bål på stranden. Vi fik pakket vores gear. Asger tog en lille gummibåd og fiskegrej med også.

Vi lå alle på maverne på træbroen og råbte og skreg af ren begejstring, når vi fik en krabbe til at bide på det klassiske krabbe-killer-kit: en snor med en klemme og en knust musling for enden. Man kan også bruge spegepølse. Jeg fik insider tips af børnene at især kartoffelspegepølse fungerer godt ;-) Det virker, men pølsen falder nemt fra hinanden, så fortrækker klart knuste blåmuslinger. Det virker også mere ægte. Fang nogle selv og køb nogle hos fiskemanden.

Vi har fanget krabber på denne måde siden børnene var helt små. Det er en mega hyggelig sommer beskæftigelse. Men at vi skulle spise krabberne, gav det lige en ekstra dimension. Derfor var det også super ærgerligt, når en krabbe faldt af på vej op. Her kan et lille fiskenet på en bambus pind redde en del af krabberne.

Da vi havde fanget krabber nok og sulten begyndte at melde sig, tændte vi et bål stranden. Jeg begyndte at lave krabbesbisquen. Min ældste søn, Noah, lavede pandekager på verdens dårligste pande uden sliplet. Undskyld for dårlige arbejdsbetingelser. Pandenkagerne sad fast i panden og endte med at blive scrambled pancakes. De smagte godt alligevel ;-)

Imens fik Kristoffer og Terkel en guidet tur i gummibåden af Asger. De fik lige en kop med pandekager til turen. Det var så hyggeligt.

Den Thai inspirerede krabbebisque blev virkelig god. Strandkrabberne giver suppen en let sødelig smag og de friske koriander giver den cremede suppe et frisk pift. Kristoffer var dog ikke helt pjattet med suppen og fik lov at spytte ud på stranden. Det må man godt, når man er outdoor. I det mindste smagte han på suppen.

Efter suppen og pandekagerne sluttede vi af med dukkert. Børnene spurgte om vi ikke kunne overnatte på stranden. Det var i den grad en fantastisk dag.

Så næste gang du er ude og fange strandkrabber, så lov mig at du laver en bisque. Det fortjener du nemlig ;-)

 

 

 

 

Kristoffer-noah-fanger-krabber)Knægtene fanger krabber til bisquen. Man ærgrer sig ekstra meget når de falder af, nu når de skal spises.

sommer-krabber-til-suppeDagens fangst.

 

// Thai inspireret Krabbebisque (4 pers.)

20 – 24 strandkrabber (Ca. 6 pr pers.)
4 gulerødder
4 persillerødder.
1 sellerirod
2 fed hvidløg
3 løg
2 porer
½ fennikel
Ca 25g ingefær
1 bk cherry tomater
2-3 spsk tomatpuré
400ml kokosmælk
ca. ¼ – ½ dl fiskesauce
3 dl hvidvin
3 laurbærblade
1 bdt. Friske koriander
Cayennepeber
Vindruekerneolie
1 dl cognac (Jeg havde glemt det)
Evt. lidt koldt smør.
Tabasco
Salt & Peber

 

Rens og skær grønsagerne i skiver. Tomater halveres. Ligesom i Tv køkkener, må man gerne snyde, så jeg forberedte det hele hjemmefra og kom klargjorte grønsagerne i fryseposer. Det gør det lidt nemmere, hvis du laver krabbebisquen på stranden.

Sæt en gryde over med vand. Når vandet bulderkoger, kommes krabberne i. De dør med det samme og bliver orange. Efter 2 min. tages krabberne op. Lad dem køle lidt af.

 

 

 

kogte-strandkrabberStrandkrabberne får den flotte orange farve efter kogning.

krabbeskrog-brændes-afBrænd strandkrabberne godt af. Jeg glemte cognac’en til flambering.

Halvér krabberne og kom dem i en dobbelt frysepose (2 poser sat sammen). Pres luften ud af posen og luk den. Nu skal krabberne have tæsk med en kødhammer eller en sten, så man får åbnet kløerne og får alt det gode med, når man skal lave fonden.

Jeg bruger posen, så det splatter ud over det hele. Når man er outdoor, gør det måske ikke så meget, men krabbesplat på væggen i køkkenet, kan godt gå hen og blive en smule irriterende for lugtesansen i længden.

De knuste krabbeskrog kommes ned i en gryde med brandvarm olie og brændes lige af i 5 min. Jeg havde glemt cognac’en til min store ærgrelse, da det havde været et hit med flammer fra gryden på stranden. Sørg lige for at børnene IKKE kigger ned i gryden, når du skal flambere.

 

 

 

 

noah-laver-baal-pandekagerNoah laver scrambled pancakes. Han fik ikke de nemmeste arbejdsbetingelser med den dårlige pande.

 

Tilsæt ca. ½ liter vand og kog krabbefonden i 20-25 min. Hold øje med at fonden ikke koger helt ud. Vandet fordamper hurtigt, når gryden står på bålet. Tilsæt evt. mere vand undervejs.
Hæld fonden igennem en sigte. Giv den sigtede fond et yderligere opkog, hvis den ønskes kraftigere. Smag lige på den.  Stil fonden til side.

Varm olie op i gryden og brun grønsager af. Kom laurbærblade i. Tilsæt ½ – 1 liter vand og hvidvinen. Grønsagerne skal være dækket af vand. Koges i ca. 30 min. og sigtes.

 

 

 

 

groensagsfond-laves-til-krabbe-suppeLigesom i TV køkkener, må man gerne snyde hjemmefra. Jeg rensede og hakkede grønsagerne hjemmefra

guidet-tur-i-gummibaad-med-pandekagerAsger gav Terkel og Kristoffer en guidet tur, mens bisquen simrede over bålet. De fik lidt pandekager med.

 

Kom grønsags- og krabbefonden i gryden og giv et opkog. Smag til med fiskesauce, cayennepeber, et par dråber tabasco, salt og peber. Man skal bare lige fornemme cayennepeber og tabasco. Hvis du kommer til at tænke på Bubber og Chili Klaus, har du kommet for meget i.

Når krabbebisquen er kogt ind til den ønskede smag og kraft, kommes kokosmælken i. Jeg savnede en lille smule fedme, så jeg komme nogle klatter koldt smør i som.

Den varme sommerkrabbebisque serveres med godt brød og et drys friskhakkede koriander. Det fungerer rigtig godt sammen.

Et glas køligt vino klæder bisquen.

 

 

 

 

Rigtig god strandtur og velbekomme.