Påske lammekølle bagt i saltdej over bål

I påskeferien tog jeg og 3 gode venner på en outdoor tur. Vi havde hver vores børn med. Det blev til en enkelt overnatning i et shelter lidt uden for Aarhus. Det var længe siden vi sidst havde været afsted, så både børnene og os voksne glædede sig rigtig meget. Jeg stod for at lave en lammekølle, som skulle bages i saltdej over bål. Har skrevet lidt mere om saltdej her. Lammekøllen blev masseret med hvidløg, rosmarin, citron og kærlighed dagen før. Den blev helt perfekt efter en tur i gløderne.

Jeg har haft mine drenge med på overnatninger i det fri siden de var 2 år, så de er efterhånden ved at være godt rutinerede og godt gearede op med udstyr. Både med dolke, save, økser, pandelygter, trangiasæt mm. De beklager sig, hvis der er godt vejr og solen skinner, når vi skal afsted. ”For det er jo ikke en rigtig ”vildmarkstur”, hvis det ikke regner”. For et par år siden var vi på tur, hvor det stod ned i stænger. Der måtte jeg bygge et shelter af rafter og en stor presenning samt grave kanaler rundt om shelteret, så vandet kunne løbe væk. Det var et ret heftigt regnskyl. Så kunne vi sidde i tørvejr og lave bål mad. Det husker de stadig som en fantastisk oplevelse.

Jeg krydsede dog fingre for tørvejr nu her. Det blev heldigvis solskin trods en enkel haglbyge. Og frost om natten.

Ligeså snart vi var ankommet, tændte børnene op i bålet og gik på opdagelse i skoven. De fik også gang i deres trangiasæt, hvor de bl.a. lavede grønsag suppe og brændenælde te.

 

 

 

roegede-pil-selv-rejerVi røgede pil-selv rejer, makreller og sild til frokost

 

 

Så kunne vi andre forberede påskefrokosten. Vi varmede leverpostej over bål, kogte æg og røgede både sild, makreller og pil-selvrejer. Sikke en duft.

 

 

sildemadOutdoor Påskedrøn med røgede rejer.

 

 

Da maveslåningen ikke kunne trækkes mere, gik jeg i gang med at ordne lammekøllen. Det var en ordentlig moppedreng på 3,4 kg, så der skulle være godt med gløder i bålet.

 

 

lam-over-ildLammekøllen fik 1 1/2 time i gløderne og blev vendt hver halve time

 

 

 

// Lammekølle bagt i saltdej
3,4 kg fersk lammekølle
1-2 hele hvidløg alt efter temperament
Friske rosmarin kviste
1 økologisk citron
Frisk kværnet peber
Lidt salt

 

// Saltdej
2 kg hvedemel
2 kg salt
Vand

 

Dagen før pudses lammekøllen af. Hvidløg hakkes med lidt peber og salt. Lammekøllen masseres med hvidløgspastaen og dækkes af rosmarin og skiver af citroner. Vakuumér køllen og sæt på køl til den skal bruges. Alternativ kan den pakkes ind i en stor frostpose.

Saltdejen laves inden afgang og kommes i en stor frostpose.

Mel, salt æltes med vand til en god fast dej.

Lammekøllen skal først pakket ind i saltdejen lige inden den skal en tur i gløderne, så den ikke trækker for meget salt. Saltdejen rulles ud i ca. 1 cm tykkelse. Pak køllen godt ind og undgå luftlommer.

Sørg for rigeligt med gløder i bålet og læg brænde i yderkanten, så man hele tiden laver nye gløder.

Lammekølen lægges på gløderne. Kom også gløder over stegen.

 

 

lam-hviler-rosa-saltdejDet ultimative påskeæg ;-) Køllen hvilede ca. 30 min.

 

 

// Stegetid

Kølen fik præcis 1 ½ time i gløderne og blev vendt hver halve time. Tjek evt. med et stegetermometer. Jeg havde glemt mit, så var godt tilfreds med at stegen blev perfekt.

Lad stegen hvile ca. 20-30 minutter i den brændte saltdej. Husk at kernetemperaturen kan stige med 5-10 grader.

 

 

//Kernetemperatur:

Rosa: ca. 58-60 grader
Medium: 70 grader
Gennemstegt: 75 grader

 

 

 

kroeldfedt-lammekoelle-over-ild-baalLammekøllen fortjener stegeskorpe, så den fik lige en hurtig tur over bålet. Duften fik mundvandet til at gå

 

 

Køllen får ikke stegeskorpe i saltdej. Den kan sagtens spises som den er, men jeg synes den fortjener en hurtig tur over bålet efterfølgende. Har man ikke en rist, kan man lave en anordning med nogle kæppe/grene. Køllen fik et ca. et par min på hver side, så den fik krølfedt – det bedste fredagssnolder man kan støve op ;-) Fedtet dryppede ned i bålet og flammerne var lige oppe at kysse på køllen. Smukt og fantastisk duft.

 

 

udeliv-med-boernSå er der maaaaaaaaaaad.

Jeg skar de første skiver af lammekøllen, så vi alle kunne få første runde. Perfekt rosa kød, sprød stegeskorpe og krølfedt med hvidløg og rosmarin. Muuuuums det var godt. Derefter lå køllen på skærebrættet klar til venlig selvbetjening. Det var et fantastisk syn at se børnene stå med kokkekniven og selv skære lunser af køllen til runde 2 og 3.

 

 

 

shelter-platte-lam-bagt-kartoffelShelterplatten: lammekølle, bagt kartoffel, spidskåls tzatziki med ramsløg og rødvin i mug

 

 

 

boerne-champagneBørnechampagne efter aftensmad

 

Du kan læse om en tidligere tur, hvor vi slagter kyllinger og griller dem over bål her.

 

 

 

Rigtig god fornøjelse og velbekomme.