Håndbrygget Belgisk Dubbel øl

Ja tak. Så skal der håndbrygges Belgisk Dubbel øl. Min første hjemmebryg. Min ven Morten, Brygmesteren,  har efterhånden +20 bryg på samvittigheden. Jeg havde smagt flere af Mortens hjemmebryg, som var helt fantastiske. Jeg var imponeret over man selv kunne brygge de gyldne lækre dråber. Morten vandt bronze til DM i Håndbryg efter relative få bryg, så forventninger var store til denne produktion. Her vises ølproduktionen i billeder.

 

Hjemmebryg_belgisk_dubbel_bitterhumle_koges

 Det kværnede malt kommes op i en gryde med 20 l vand og skal gennemvarmes ved 65 grader i en time.

 

Hjemmebryg_belgisk_dubbel_mæsken

Efter en time hældes det hele op i en sispand.

 

hjemmebryg_Belgisk dubbel_øl_urten

 Væsken – det man kalder urten – sies fra og kommes op i gryden igen.

 

hjemmebryg_belgisk_dubbel_bitterhumle_aromahumle

Bitterhumlen og aromahumlen vejes af.

 

Hjemmebryg_belgisk_dubbel_bitterhumle_koges

Bitterhumlen tilsættes i urten og koges 1 time. Aromahumlen skal hhv. koge de sidste 30 og 10 min.

 

Hjemmebryg_belgisk_dubbel_gærspand

Humlen sies fra og urten skal køles ned. Urten hældes i en gærspand og køles ned til under 30 grader, så gæren kan kommes i.

 

hjemmebryg_belgisk dubbel_gær_kandis

Mørk kandis og gæren.

 

hjemmebryg_belgisk_dubbel_rengøring_flasker

Efter at øllen har gæret i 2-4 uger, kan den hældes på flasker. Flaskerne skal rengøres og labels tages af.

 

Hjemmebryg_belgisk_dubbel_rengøring_flasker_uden_mærkat

 

Hjemmebryg_belgisk_dubbel_sukker_vejes_af

Sukker vejes af

 

Hjemmebryg_belgisk_dubbel_sukkerblanding_kulsyre_

og blandes med øllen, så den kan karbonere og danne kulsyre efter den er blevet flasket.

 

hjemmebryg_belgisk_dubbel_alcohol_procent_måles

sukkerindholdet måles med Oechslevægt og derved kan alkoholprocenten regnes ud – mit nye lykketal er 7,4

 

hjemmebryg_belgisk dubbel_øl_tappes_på_flasker

Den Belgiske Dubbel kommes på flasker

 

hjemmebryg_belgisk_dubbel_flasket_karbonerer

Voilá – En kasse Belgisk Dubbel til hver. Nu skal øllen karbonere på flaske i 2 uger – gerne længere.

 

hjemmebryg_belgisk_dubbel_håndbryg_nusbaum

Efter ca. halvanden måned er det tid til prøvesmagning. SUCCES!!!! Belgisk Dubbel 7,4.

Det varer forhåbentlig ikke længe før jeg skal brygge igen.