Verdens nemmeste Ølandshvedeboller

Jeg er begyndt at bage de her ølandshvedeboller til drengenes madpakker. Det er hverdag. Det skal være nemt og gå hurtigt. Og med en køkkenrobot (røremaskine) som maskinkraft, er det endnu nemmere. Og så smager de rigtig godt. Jeg trykker bollerne flade som burgerboller, så de er nemmere for at spise.

Ønsker man en sprødere skorpe, kan man bage bollerne de første 5 min ved 275 grader og bage dem færdig ved 200 grader. Børnene skal have deres mælketænder med tilbage fra skole, så vi tager den stille og roligt på de 200 grader.

 

// Ingredienser (ca. 18 stk)
8,5 dl. koldt vand
600 g økologisk groft ølandshvedemel (jeg bruger Aurion)
300 g durummel
250 g sigtemel
25 g gær
3 tsk salt
1 tsk sukker

 

Gæren smuldres i en skål med vand. Kom ølandshvedemel, durrummel og halvdelen af sigtemelen i. Salt og sukker tilsættes. Bland det langsom i starten på køkkenrobotten. Bruger du gammeldags håndkraft, kommer det helt af sig selv. Tilsæt resten af sigtelmelen indtil den ønskede konsistens. Dejen skal være lidt våd og klistret. Skru op for hastigheden, når dejen er samlet og køres i 10-12 min.

Lad dejen hæve i skålen med et klæde over i 2-3 timer på køkkenbordet.

 

Ølandshvedebolle formes

 

Dejen er lidt klæbrig. Jeg lægger et  bagepapir på køkkenbordet (det er nemmere at gøre rent bagefter. Gemmer overskydende mel til næste gang) og hælder lidt ølandshvedemel over, vender mine hænder i melet, og former bollerne. Jeg bruger ikke meget tid på det æstetiske udtryk – det er hverdag og det skal gå hurtigt. Og så kan man også se de er hjemmelavede. Den ønskede størrelse dej til bollen vendes i melet – bund og top og trykkes flade og lægges på en bageplade med bagepapir. Der er nok til 2 plader.

Kom et klæde over bollerne og lad dem hæve i en halv time.

Bages i 10 – 15 ved 200 grader. Efter 5 min. bytter jeg om på pladerne, så den øverste kommer nederst og omvendt. Kig til dem efter 10 min. Du kan evt. tage en bolle og banke og høre om den lyder hul og færdig.

 

Ølandshvede bolle

 

Voila. Verdens nemmeste ølandshvedeboller. Lad dem afkøle på en rist, når de er færdige.

 

Velbekomme