Grillede cevapcici, tyrkisk peberfrugt med haydari og ajvar

Mine drenge og jeg har været  en tur på Bazar Vest i Aarhus og har medvirket i en artikel om netop bazaren med en madbloggervinkel. Det er altid en sanseoplevelse at komme ud i bazaren. Hos slagteren hænger hele lam, og der ligger kalveklove i kølemontren, som efter sigende øger potensen. Der er syngende fisk (ikke levende), helstegt lam, snabelsko og et kæmpe grøntsags marked.

Jeg har lavet en lettere eksotisk grillmenu, som både er nem og super lækker. Cevapcici er en krydret Balkan frikadelle lavet af hakket okse- og lammekød. Opskriften har jeg fået af drengenes mormor, som kommer fra Serbien. Der er ingen, som laver dem ligeså godt som hende, men derfor kan man godt gøre forsøget.

 

 

Bazar-vest-lytter-til-groentsager_Jesper-BallebyAuberginerne sagde: “hjemmelavet ajvar”    Foto: Jesper Balleby

 

 

De krydrede cevapcici fortjener at blive grillet og serveret med lækkert tilbehør.  De er et hit for både børn og voksne.

 

 

 

Noah-kristoffer-laver-cevapcici-foto-jesper-ballebyMin drenge hjalp med at forme de aflange cevapcici.      Foto: Jesper Balleby

 

 

Jeg lavede grillede tyrkiske peberfrugter fyldt med haydari og en hjemmelavet ajvar som tilbehør. Haydari er en tyrkisk dip med feta, peberfrugt, chilipeber, olivenolie, persille og hvidløg. Jeg købte den færdig og fortrækker den cremede version. Ajvar er en grøntsags puré af bagte auberginer og peberfrugter, hvor man fjerner skindet og blender det med chili, citronsaft og olivenolie. Det passer perfekt  som dip til grillmad og i sandwichs.

 

 

// Grillede cevapcici
500 g hakket oksekød
250 g hakket lammekød
1 spsk. vegeta (blandingskrydderi som kan købes hos din etniske grønsagspusher)
½ tsk. salt
1 knivspids friskkværnet peber
1-2 finthakket hvidløgsfed
Ca. ¼ – ½  dl. danskvand

 

 

// Marinade
1 dl. soya
1 dl. olivenolie
1 finthakket hvidløg
5-10 dråber tabasco (alt efter temperament)

 

 

cevapcici-marinade-Jesper-BallebyFoto: Jesper Balleby

 

 

Bland fars med krydderier og danskvand. Lad den gerne hvile i 30 min i køleskabet. Lav marinaden imens. Form farsen som små aflange pølser. Vend pølserne i marinaden. Må gerne trække lidt. Cevapcici grilles på høj varme, så de får en sprød stegeskorpe hele vejen rundt. Marinaden drypper ned i grillen og flammerne giver lige det sidste smagsindtryk.

Servér de lækre cevapcici med grillede tyrkiske peberfrugter fyldt med haydari, tyrkisk brød og hjemmelavet ajvar.

 

 

Velbekomme