Engelsk bøf af limousinefilet, Pommes Anna, smørstegte kantareller og portvinssauce

I dag havde jeg lyst til en god lækker bøf og tog en engelsk bøf af limousinekvæg op fra fryseren. For noget tid siden købte jeg 1/8 portion limousine kalvekød fra en gårdbutik. Der var både hakket kød og forskellige udskæringer med, bl.a. denne engelske bøf, som fortjente lidt lækkert tilbehør. Og jeg fortjente begge dele.

Jeg besluttede mig for at lave Pommes Anne (kartofler i tyndeskiver i lag bagt i ovn), smørstegte kantareller og portvinssauce som tilbehør. Da jeg kun havde få kartofler supplerede jeg med pastinakker, så det blev halvt af hvert.

Til min pommes anna brugte jeg en rugbrødsform, da jeg lavede en lille portion til mig selv. Havde jeg haft flere kartofler, havde jeg lavet en bradepande, der med fordel kan skæres i portioner og fryses ned til en anden god gang, hvor tiden er mere knap. Det er både nemt og lækkert.

 

// Pommes Anna af kartofler og pastinakker
3 kartofler (brug 1 ½ -2 kg til en bradepande)
3 pastinakker
Ca 30. g smør
Salt & peber

 

Skræl kartofler og pastinakker. Snit dem i 1-2 mm tynde skiver. Jeg kører dem i foodprocessoren. Den kan ordne et par kg på få minutter. Alternativt kan man bruge et mandolinjern eller rivejern.

Smelt smørret i gryde og drys med salt og peber. Vend de snittede kartofler og pastinakker i gryden og vend dem i smørret. Du kan også komme frisk timian, rosmarin eller andre krydderurter i blandingen. Jeg lavede dem uden.

Kom bagepapir i bradepanden eller i dette tilfælde rugbrødsformen. Så kan man nemt løfte den færdige pommes anna ud af formen og skære den i flotte portionsanretninger enten med kniv eller udstikkere.

De snittede kartofler/pastinakker kommes i formen. De skal ligge i lag, så vend evt. dem som ligger på tværs. Jeg brugte en anden rugbrødsform til at presse kartoffelmassen med.

Bages ca. 1 time ved 200 grader. Får man gæster og er på forkant, kan pommes anna laves dagen før. Så bages den 85% færdig. Og lægges evt. i pres med en bageplade og nogle kogebøger ovenpå, så bliver den mere fast. Dagen efter skal den bages færdig til den er gennemvarm og har sprød overflade.

 

// Portvinssauce
1 hakket løg
2 snittede gulerødder
20-30g smør
1 tsk honning
3 dl portvin
2 dl rødvin
1 dl oksefond
20-30g koldt smør i tern

 

Smelt smør i en gryde og svits løg og gulerødder. Kom honning i og lad det varme med. Portvin & rødvin kommes i og saucen reduceres til ønsket styrke – ca. 1-2 dl væske.. Hæld saucen gennem et klæde eller en finmasket si og varm den op igen i en ren gryde. Montér saucen med tern af koldt smør inden servering. Saucen må ikke koge. Smag til med salt og peber

 

// Smørstegte kantareller
Kantareller
Lidt smør
Salt & Peber

Rens kantareller for jord og urenheder. Rist svampene let på en pande med smør – ikke for kraftig varme.

 

// Engelsk Bøf af limousinefilet

Steg bøffen i en blanding af smør og olie. Drys med salt & peber. Anret med pommes anna, smørstegte kantareller og portvinssaucen.

 

 

Velbekomme.